Bom & bunker

In de tweede wereldoorlog werd de landschotse heide gebruikt door de Duitsers als oefengebied voor het werpen van “bommen” uit Duitse vliegtuigen.

De Landschotse heide werd onder water gezet, waarbij stukken land in de vorm van boten boven het water uitstaken. Een piloot die ging oefenen met bommenwerpen op de targets ‘boten’, vlogen over de bunker. Hierin zaten Duitsers die konden kijken of de ‘bommen’ goed uitgeworpen werden, o.a.. door middel van de spiegels die op de bunker stonden. De ‘bommen’ hadden fosfor in de punt zitten. Zo gauw zij de aarde raakten, ontplofte de fosfor en was er een lichtflits te zien.

Deze betonnen bommen zijn door de boeren meegenomen als erfafscheiding voor hun boerderijen.

De Landschotse heide is een groot natuurgebied, omringd door landerijen. Aan de Keijenhurkseweg liggen een paar boerderijen. De boeren hebben goede plannen voor de toekomst van het gebied tussen de Landschotse heide en de Stroomkesberg. Zij willen via een cooperatie dit gebied van de provincie overnemen en dan extensief biologisch gaan bewerken, inclusief de fraaie bloeiende groenbemesters.