Postels Huufke

Klik voor de volledige serie "Postels Huufke" op de knoppen boven- of onderaan deze pagina.

Sinds 2007 fotografeer ik Vessem en omgeving, de bewoners, de huizen, het vee, het landschap. Eén van het meest intrigerende stukje Vessem is voor mij een boerderijencomplex aan het Postels Huufke. Het ligt in een schitterend landschap. Door de jaren heen zijn de boerderijen steeds meer in verval geraakt.

Op deze hoofdpagina Postels Huufke wil ik laten zien hoe bijzonder dit stukje Vessem is. Een schets van één van de oudste cultuurhistorische locaties van Vessem. Op de eerste 6 pagina’s de historie van het gebied, het kerkepaadje, de Hazenloop en landschappelijk belangrijke groenstructuren.

Er komt een nieuwe wijk achter Postels Huufke 2-4 en de kassen van Mr de la Courtstraat 15. Deze zomer 2020, heeft er een voorontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegen bij de gemeente. Gepland staan vrijstaande huizen aan de Mr de la Courtstraat; starterswoningen, seniorenwoningen en sociale koopwoningen in de nieuwe wijk. In totaal 48 tot 51 woningen. Op pagina 7 een visualisering van het bestemmingsplan en onderzoeken van dit gebied.

In de loop der jaren veel foto’s gemaakt van Postels Huufke en omdat de bouwplannen in 2012 steeds meer vaste vorm aan gingen nemen, heb ik aan Lizet van Overdijk- van Rooij, geboren en getogen op Postels Huufke 2, gevraagd of ik het hele complex van binnen en van buiten mocht fotograferen. En dat mocht! Heel hartelijk bedankt Lizet, het was echt heel bijzonder!

In 2014 is Postels Huufke 4 bouwhistorisch onderzocht en dit heeft verrassende vondsten opgeleverd. Deze fotoseries staan onder de pagina’s Gebouw 1 tm 8.

Voor de nieuwe bewoners: kijk straks met andere ogen naar je buren op de Maaskant, de boerderijen Postels Huufke 2-4. Naar de Hazenloop: het lijkt een sloot maar is toch echt een stroompje wat al eeuwen door Vessem loopt. Zij vertellen over eeuwen historie van leven op een klein stukje van Vessem, een prachtig stukje Vessem

En… als straks de sloophamer door Postels Huufke 2-4 gaat, kunnen we altijd zeggen: we hebben de foto’s nog!!

Oktober 2020

Fransje van Kempen