Gebouw 2. Binnen

Gebouw 2 interieur Postels Huufke 4

In 2014 is gebouw 2 bouwhistorisch onderzocht door John van Lierop, een eindopdracht voor zijn studie ‘bouwhistorie, restauratie en monumentenzorg’ aan de Hogeschool Utrecht.

Enorm interessant om te lezen hoe zo’n bouwkundig onderzoek opgebouwd is. ‘steen voor steen’ wordt de historie ontrafeld. Steeds verder in de tijd terug en uitkomend op een Hallenhuis gebouwd in de tweede helft 16de eeuw. John is nog steeds onder de indruk van de sleutelstukken: “Het zijn de mooiste die ik ooit gezien heb”.

John van Lierop is anno 2020 actief als bouwhistoricus en restauratiearchitect met specialiteit de Brabantse boerderij.

Een opsomming van elementen in en van het gebouw 2, die een hoge monumentwaarde vertegenwoordigen:

Vloerrestanten, het gespelderd plafond , de oude deur in de binnengevel, de houten kapconstructie, het trapluik en het rookkanaal, de ‘laddertrap’ met geprofileerde trapboom, het trapluik voor de kelder / opkamer, een deurkozijn met gesmede duimen, de slanke kozijnen behorende tot de modernere paneeldeuren uit de jaren ’30 en ’50, het aangetroffen raamkozijn. de oude buitendeur, de oude keramische vloertegels (estriken) en het ovenluik vertegenwoordigen alle een hoge Monumentenwaarde.

Het boerenerf Postels Huufke 2 en alle opstallen zijn als geheel door de compleetheid, gaafheid en de hoge landschappelijke waarden met hoge monumentwaarden te waarderen.