Gebouw 3. Rondom

Gebouw 3 Postels Huufke 2 boerderij Van Rooij

Ca 1866 herbouwd op de plek waar een bijgebouw stond van gebouw 2, het 16de eeuwse hallenhuis.

Tegelijkertijd is gebouw 4 gebouwd (ca 1866).

Rapport architecten Van der Geld 2008 (Architecten opstal nr 2)

Een oude, nog bewoonde (F: bewoond tot ca 2012) langgevelboerderij met een woongedeelte, een aangepaste potstal en schuurgedeelte. Een oud woongedeelte met d´n herd; de schouw, de goeikamer, met voorheen twee bedsteden, een tussenvertrek met twee bedsteden; de geut en aansluitend de kelderruimte en een opkamer met voorheen twee bedsteden.

Vanuit de opkamer een luik met trap naar de open zolderruimte met alleen de schouw en geen scheidingsmuur tussen woon- en stalgedeelte dat duidt op een zeer vroege oorsprong.

Bij gebrek aan middelen is de lekkende rieten kap verwijderd en afgedekt met golfplaten en is de ingerotte dakconstructie afgestut.

De boerderij is ter plaatse van het stalgedeelte verbreed; de kapconstructie is gewijzigd met als gevolg een drukbelasting op de zijgevel, waardoor een gevaarlijke uitknikking naar buiten is ontstaan.

In Crijns Rentmeesters toelichting juni 2020: de huidige gebouwen zullen niet worden verbouwd, hier zal nieuwbouw moeten plaatsvinden die recht doet aan het cultuurhistorische karakter van deze plek.

https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0770.BPVph5011-ONTW/t_NL.IMRO.0770.BPVph5011-ONTW.pdf