De Kruisweg

De kruiswegstaties van de H-Lambertuskerk dateren van 1884 en zijn gemaakt door Hendrik van der Geld.

Hendrik van der Geld (1838-1914) was een getalenteerde beeldhouwer, gevormd aan de academie te Antwerpen. Zijn leermeester was F. de Vriendt. Van der Geld werkte vanaf 1870 aan de Sint-Jan Kathedraal te ’s Hertogenbosch. Hij maakte voor Brabantse kerken vele belangrijke ensembles o.a. voor de Bossche Sint-Jacob. Kruiswegen van zijn hand onder meer in Voorburg in Vught. (1885, later gesloopt, een stel nu in Uden, Museum) en in Elshout (1872). In het boek: Van der Geld, door Jansen, van Leeuwen en Vrins, wordt een vergelijking gemaakt met soortgelijke staties van F. de Vriendt. De Vriendt leverde staties in Dinther, Oss en Afferden.

Martijn Vergouw uit Amsterdam kwam tot de ontdekking, dat de kruisweg in de St. Nicolaasbasiliek in IJsselstein, identiek is aan de kruisweg van de Lambertuskerk in Vessem. De kruisweg in IJsselstein is van de hand van F.W. Mengelberg.

In het Memoriale van 1898 staat, dat de kruisweg opnieuw ingekleurd is. Met andere woorden: de Kruisweg was vroeger gepolychromeerd.